Historisch onderzoeker

Anne Schram Ouweneel doet historisch onderzoek naar de oorlogsslachtoffers van het Erasmiaans Gymnasium en het Joods Lyceum in Rotterdam.

Ik doe historisch onderzoek naar de oorlogsslachtoffers van het Erasmiaans Gymnasium ⇣ en het Joods Lyceum ⇣ in Rotterdam.

Joods Lyceum

Toen de Joodse leerlingen na de zomervakantie van 1941 niet mochten terugkeren naar hun eigen scholen, richtte de gemeente Rotterdam Joodse scholen voor hen op. Een van die scholen was het Joods Lyceum. In maart 1942 zaten er 150 leerlingen op deze school.

Ik probeer alle 150 leerlingen van het Joods Lyceum te achterhalen. Hiervoor raadpleeg ik dagboeken, leerlingenadministraties van Rotterdamse scholen en andere publicaties, bronnen en archieven. Inmiddels heb ik honderd leerlingen gevonden. Van elke leerling zoek ik foto’s, verhalen en anekdotes, hoe summier ook. Alles helpt om een beeld te krijgen van wie hij of zij was. Een hobby. Een uitspraak.

In 2023 leidde dit onderzoek tot de publicatie van een wetenschappelijk artikel in het Rotterdams Jaarboekje: Het vergeten verhaal van het Joods Lyceum Rotterdam, 1941-1943.

Samen met een Stichting Sanderling ontwikkel ik een online educatief museum over deze vergeten oorlogsschool. Het project is gericht op middelbare scholieren in Rotterdam en omstreken. Voor het project, Het Vergeten Lyceum, ontving Stichting Sanderling in 2024 een startbudget van de gemeente Rotterdam in het kader van CityLab010.

Meer weten over het Joods Lyceum? Lees dan een korte introductie op de website van Stichting Sanderling. Een interview met mij lezen over dit project? Dat kan op de website van Biografieportaal.


Erasmiaans Gymnasium

Sinds 1946 staat het Rotterdamse Erasmiaans Gymnasium jaarlijks stil bij de leerlingen en oud-leerlingen die de Tweede Wereldoorlog niet overleefden. Oorlogsrector Pattist, schoolhistoricus Niek van der Blom en ikzelf hebben elk in onze eigen tijd ons best gedaan om alle Erasmiaanse oorlogsslachtoffers te achterhalen. 

Sinds 1990 stonden er 62 namen op de lijst. Rond de eeuwwisseling bleek één leerling van de lijst de oorlog te hebben overleefd. Dat bracht het totaal op 61 slachtoffers. In 2003 vond ik veertig ‘nieuwe’ slachtoffers. Hierover publiceerde ik in het boek Het Erasmiaans Gymnasium in de Tweede Wereldoorlog – Herinneringen van oud-leerlingen (2003) dat ik maakte samen met Jaap van Oostendorp. In 2020 en 2021 vond ik opnieuw dertig ‘nieuwe’ Erasmiaanse slachtoffers. Ook kon ik iemand van de lijst halen. Op de lijst met ‘Erasmiaanse Namen’ staan nu 130 oorlogsslachtoffers.

Via Stichting Sanderling werk ik samen met leerlingen van het Erasmiaans Gymnasium aan het project Erasmiaanse Namen. Dit project initieerde ik in 2000. Het zal doorlopen tot tenminste in 2028, wanneer de school 700 jaar bestaat.


Contact

Heeft u informatie voor mij? Of wilt u iets weten over mijn onderzoek?
Stuur me dan een mailtje.