Historisch onderzoeker

Anne Schram Ouweneel doet historisch onderzoek naar de oorlogsslachtoffers van het Erasmiaans Gymnasium en het Joods Lyceum in Rotterdam.

Ik doe historisch onderzoek naar de oorlogsslachtoffers van het Erasmiaans Gymnasium ⇣ en het Joods Lyceum ⇣ in Rotterdam.

Joods Lyceum

Toen de Joodse leerlingen na de zomervakantie van 1941 niet mochten terugkeren naar hun eigen school, richtte de gemeente Rotterdam Joodse scholen voor hen op. Een van die scholen was het Joods Lyceum in Kralingen. In maart 1942 zaten er 150 leerlingen op deze school. Zij kwamen niet alleen van Rotterdamse scholen, maar uit de wijde omgeving.

Ik probeer alle 150 leerlingen van het Joods Lyceum te achterhalen. Hiervoor raadpleeg ik dagboeken, leerlingenadministraties van Rotterdamse scholen en andere publicaties, bronnen en archieven. Van elke leerling zoek ik foto’s, verhalen en anekdotes, hoe summier ook. Alles helpt om een beeld te krijgen van wie hij of zij was. Een hobby. Een uitspraak.

Uiteindelijk moet dit onderzoek leiden tot een publicatie waarin alle leerlingen van het Joods Lyceum een plaats krijgen en een geënsceneerde lesbrief voor een toneelstuk voor Rotterdamse middelbare scholieren. Niets brengt de oorlog zo dichtbij als de eigen leeftijdsgenoten in de eigen stad.

Lees hier meer over mijn zoektocht naar de leerlingen van het Joods Lyceum.


Erasmiaans Gymnasium

Sinds 1946 staat het Rotterdamse Erasmiaans Gymnasium jaarlijks stil bij de leerlingen en oud-leerlingen die de Tweede Wereldoorlog niet overleefden. Oorlogsrector Pattist, schoolhistoricus Niek van der Blom en ikzelf hebben elk in onze eigen tijd ons best gedaan om alle Erasmiaanse oorlogsslachtoffers te achterhalen. 

Sinds 1990 stonden er 62 namen op de lijst. Rondom de eeuwwisseling bleek één leerling van de lijst de oorlog te hebben overleefd. In 2003 vond ik veertig ‘nieuwe’ slachtoffers op. Hierover publiceerde ik in het boek Het Erasmiaans Gymnasium in de Tweede Wereldoorlog – Herinneringen van oud-leerlingen (2003). In 2020 en 2021 vond ik opnieuw dertig ‘nieuwe’ Erasmiaanse slachtoffers. Ook kon ik opnieuw iemand van de lijst halen. Op de lijst met ‘Erasmiaanse Namen’ staan nu 130 oorlogsslachtoffers.

Via Stichting Sanderling werk ik samen met leerlingen van het Erasmiaans aan het project Erasmiaanse Namen.


Contact

Heeft u informatie voor mij? Of wilt u iets weten over mijn onderzoek?
Stuur me dan een mailtje.